De 7 forandringsprincipper✨
Selvom der findes en mangfoldighed af tilgange til personlig udvikling, hviler bæredygtige og varige forandringer typisk på de samme grundlæggende principper.
Det gælder:
1️⃣ BEVIDSTGØRELSE
I enhver forandringsproces må vi skabe bevidsthed om det fulde billede af det, vi søger at transformere. Bevidstgørelse handler om at få øje på, erkende og forstå vores tanker, følelser, behov, længsler, adfærdsmønstre, skygger osv. samt hvad de kommer sig af.
2️⃣ MØNSTERAFBRYDELSE
Med bevidstgørelsen åbner sig muligheden for en mønsterafbrydelse.
Mønsterafbrydelse handler om at bryde ud af gamle vane- og adfærdsmønstre, begrænsende roller og selvbilleder, tanker, overbevisninger osv., og i stedet at begynde at gøre noget andet end det, vi plejer.
3️⃣ REORIENTERING
At begynde at gøre noget anderledes, end vi plejer, kan kræve, at vi orienterer os på ny – altså at vi laver en reorientering.
Reorientering handler om at forholde os til os selv på en ny måde ligesåvel som til den virkelighed, vi er i gang med at forandre. Med andre ord må vi, for at skabe de forandringer, vi ønsker, lære at se os selv og verden gennem nye filtre.
4️⃣ MOTIVATION
At skabe forandringer i livet kan være sårbart, fordi vi bryder med det velkendte. Det kræver derfor motivation og ikke mindst en god portion mod at igangsætte og ikke mindst fastholde forandringerne.
Motivation handler om at se, forestille og føle udbyttet af forandringen; om at tro på, at det er muligt; og om at kunne mobilsere den nødvendige energi, kraft og fokus, som dét at skabe varige forandringer kræver.
5️⃣ KOMPETENCEUDVIKLING
Når vi forsøger at gøre noget andet, opdager vi måske, at vi også er nødt til at kunne noget andet for at lykkes med den ønskede forandring – vi må altså kompetenceudvikle eller ressourceopbyge.
Kompetenceudvikling handler om læring, øvelse og mestring; om at udvikle og udnytte iboende styrker og potientialer og især handler det om at udvikle den fornødne kapacitet i nervesystemet til at håndtere det ubehag, som forandringen kan frembringe.
6️⃣ ENERGIBALANCERING
Vores psyke kan, ligesom vores krop, være eller blive overspændt og anspændt, når vi oplever indre konflikt, angst, frygt eller stress i forbindelse med det nye, vi er ved at skabe – og her kommer dét at energibalancere derfor ind i billedet.
Energibalancering handler om at genfinde psykisk og energimæssig balance – om at afspænde og balancere vores psyke og energi ved hjælp af forskellige terapeutiske greb.
7️⃣ INTEGRATION
Forandringsprocesser kræver også, at vi må integrere nye sider af os selv, nye verdensbilleder, et udvidet selvbillede etc. for at kunne fastholde forandringerne. For ikke at nævne integrationen af selve forandringen.
Integration handler derfor også om, at vi har selvforståelsen/identiteten/selvbilledet og ikke mindst kroppen med (herunder underbevidstheden). Tid er således en væsentlig faktor i integrationsprocessen, men kan også understøttes med en række terapeutiske greb.
Forandringsprincipperne kan naturligvis navngives anderledes (igen: alt efter tilgang).
Her har jeg valgt at tage udgangspunkt i dem, som Ole Vadum Dahl - en pioner indenfor dansk psykoterapi og spirituel udvikling – har sammenfattet på baggrund af hans mangeårige erfaring, og så blot vævet mine egne tolkninger og erfaringer ind i beskrivelserne.
Når vi lader disse syv forandringsprincipper guide os gennem vores rejse mod forandring, vil det være medvirkende til, at vi skaber varige forandringer, fordi vi har “det hele med”. 🤲
Jeg har derfor altid forandringsprinsipperne i baghovedet i de terapeutiske processer, jeg faciliterer, samt i mine egne personlige forandringsprocesser – og jeg kan på det varmeste anbefale dig at eksperimentere med dem i dine. 🧡
Jeg håber – om ikke andet – at de kan tjene som inspiration til dig, der står overfor eller midt i store såvel som små forandringer.
I lys og kærlighed,
Tine ✨
P.S. En forandringsrejse kan begynde fra ethvert af de syv principper, da de dynamisk indvirker på hinanden.